Prostitutie

Wij hebben een uitgebreid inleidend artikel (Nederlands | English) dat een goed zicht geeft op de problemen, de verschillende visies en modellen en de werking ervan in verschillende landen. In dat artikel worden een heleboel verkeerde veronderstellingen ontkracht. Ook de Europese vrouwenlobby en website Feminist Current hebben goede artikels over al die mythes. De vrouwenraad heeft een zeer uitgebreid dossier over de zaak met details over de Belgische wetgeving.

Waar staan we momenteel? Het is jarenlang zo geweest dat het overal legalisering was dat de klok sloeg, maar die tijd is voorbij. De legaliseringsmodellen bleken een flop, het geweld en de mensenrechtenschendingen waren erger dan ooit en men is gaan uitkijken naar een ander model dat beter zou werken.

Zo werd, door inspanningen van overlevers, feministes en onderzoekers het Zweedse model op de kaart gezet. Initieel werd het weggelachen maar al snel bleken de ervaringen in de praktijk positief, bovendien was dit model verenigbaar met een degelijke visie op mensenrechten. Langzaamaan kreeg dit model een kans en werd het bediscussieerd in heel wat Europese landen. Zweden, Noorwegen, IJsland en Frankrijk hebben ondertussen het model geïmplementeerd. In Zweden en in Noorwegen is er al positief resultaat, voor de andere landen is het nog te recent geïmplementeerd.

Op Europees niveau is er een resolutie gestemd die het verkopen van seks zou legaliseren en het kopen ervan criminaliseren. Dit krijgt ondertussen ruime steun; in België staan ongeveer alle feministische en vrouwenorganisaties achter de maatregel. Niet iedereen is het ermee eens, de liberale humanistische zuil is er nog over aan het discussiëren. Vanuit de Belgische politiek zijn er wisselende signalen; de N-VA wil het huidige gedoogbeleid behouden dat volgens hen een voorbeeld is voor Europa, heel wat andere partijen zijn druk aan het discussiëren over het Zweedse model.

Survivors aan het woord

 

 

Onderzoek en opiniestukken

We say that slavery has vanished from European civilization, but this is not true. Slavery still exists, but now it applies only to women and its name is prostitution.

– Victor Hugo

Het is het oudste beroep ter wereld, dus. Dus? Een historisch argument van dezelfde orde als dat van de voorstanders van tinnen kookpotten of slavernij: we doen dat nu al eeuwen zo, never change a winning team.

– Saskia De Coster, schrijfster

De resultaten zijn binnen: legalisering zorgt in alle landen waar het ingevoerd is voor meer geld voor big business, meer prostitutie en mensenhandel, en minder bescherming voor prostituees.

Legalisering is zo problematisch precies omdat het de enorme machtsverschillen negeert tussen mensenhandelaars, pooiers en gebruikers enerzijds, en prostituees anderzijds.

Legalisering brengt inderdaad meer vrijheid: de vrijheid voor pooiers en handelaars om nog meer te verdienen met georganiseerde verkrachting.

– Evie Embrechts, onderzoekster

“Het is een onbetwiste flop, dat is elf jaar na de legalisering van prostitutie wel duidelijk. Het failliet van comfortfeministen die verkrachting tegen betaling aanzien voor seksuele bevrijding. En van andere liberalen die alles van waarde verhandelbaar achten. Gesteund door de hoop dat het vrouwenhandel en uitbuiting van vrouwen zou bestrijden.”

– Evelien Tonkens, prof in Nederland

Voor de Vrouwenraad is prostitutie geen keuze, noch een beroep, maar een vorm van geweld op vrouwen.

– Magda de Meyer, voorzitster Vrouwenraad

Artikels op Feminist Current

We’ve learned from other countries that have experimented with legalization, such as Germany and Holland, that the result is increased trafficking, exploitation, and violence. The illegal industry has thrived under legalization, to the point where many brothels and “windows” in the famous red-light district of Amsterdam have been shut down after having been taken over by organized crime. The myth of a “safe, legal industry” as been shown to be nonexistent, as prostitution is exploitative by nature and promotes power imbalances between men and women.

– Megan Murphy, Feminist Current

Daling bijkomend geweld bij prostituees in Noorwegen, Oslo.
Daling bijkomend geweld bij prostituees in Noorwegen, Oslo. Bron: Feminist Current

Tweede sekse blog

1 januari 1999, schrijf het op de muren, schreeuw het van de daken: het is het begin van het einde van de neoliberale visie die van ons allen producten maakt die verkocht en gebruikt worden. Dit is een nieuw tijdperk voor het feminisme en voor het tegengaan van de uitbuiting van vrouwen.

Ooit zullen we in een wereld leven waarin mensen zullen terugkijken op prostitutie als een bijna onbegrijpelijke maatschappelijke wantoestand, en prostitutie zien als wat het echt is – een vorm van slavernij. Maar daarvoor hebben we nog heel wat werk te verzetten.

 European Women’s Lobby

Prostitution is first and foremost a question of human rights standards: it is a question of whether we want to live in a world where the human body can be commoditised or whether we want to implement the human right to freedom from body and sex commercialisation.

The EWL considers that prostitution is a violation of the fundamental human right to dignity, and perpetrates the domination of men over women through the use of money. Being in prostitution leads in itself to a situation of violence; many women face male violence in prostitution, be it sexual abuse, beating, economic violence, psychological threats, etc. The EWL denounces violence against women in prostitution, but also the system of prostitution itself as a form of violence against women, still tolerated in our societies.

– European Women’s Lobby

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

feministisch en links

%d bloggers liken dit: