FEL tegen islamofobie

FEL spreekt zich uit tegen racisme en islamofobie. Wij vinden het onaanvaardbaar dat moslims geviseerd worden en als een vijand worden voorgesteld. De verschillende hoofddoekenverboden in België maken deel uit van de creatie van een bange, enggeestige maatschappij die diversiteit voorstelt als een bedreiging en moslims als zondebok gebruikt voor problemen die door anderen veroorzaakt worden.

Racisme overal
In België zien en merken we zeer zwaar aanwezig racisme. Enkele recente voorbeelden.

De zogenaamde “kwaliteitskrant” De Morgen toont een foto die de Obama’s als apen voorstelt, en publiceert daarna een zeer domme verontschuldiging. Dat een dergelijke foto gepubliceerd raakt wil zeggen dat die een hele reeks van controles gepasseerd is die een kwaliteitskrant toch zou moeten uitvoeren, waarbij er blijkbaar niemand een probleem ziet tot er van buitenaf kritiek komt.

Moslims worden op straat lastig gevallen, nageroepen, en beledigd. Moslims worden door heel wat mensen als minderwaardig gezien, ook nog steeds in delen van de feministische beweging. Racisme betekent in de praktijk ook moeilijkheden bij het vinden van huurwoningen en werk. Interimbedrijven zijn duidelijk racistisch bij het selecteren van potentiële werknemers.

Sinds kort lijken de aanvallen op moslims in hevigheid toe te nemen. Het klimaat lijkt niet positief te evolueren, het beeld van moslim als grote vijand van “de democratie” lijkt aan kracht te winnen.

Racisme is niet alleen de opvallende zaken. Het zit in de hele samenleving ingebakken, het is niet enkel het domein van een paar “gekken” of “eenzaten”. Het zijn niet de opvallende extremen zoals Vlaams Belang of Geert Wilders in Nederland die het probleem zijn, maar de mainstreampartijen en -media die zelf doordrongen zijn van racisme.

In 2014 werd een hoofddoekenverbod voor ambtenaren in Wallonië goedgekeurd. In Antwerpen en Gent, alle retoriek over progressief zijn ten spijt, heeft de SP.A voor een hoofddoekenverbod gezorgd, terwijl die partij nu zich tegenover N-VA afzet als progressief en antiracistisch. We mogen dat niet vergeten. De N-VA wordt voortdurend aangevallen op hun racisme, en terecht. Maar er is nogal wat hypocrisie hierover van andere partijen.

Ook het gemeenschapsonderwijs in Vlaanderen heeft nog steeds een hoofddoekenverbod, zij gaan zelfs zover om dit voor te stellen als een maatregel ter bescherming van de diversiteit. In Gent is het hoofddoekenverbod voor ambtenaren dan weer afgevoerd, mede door de druk van allerlei mensenrechtenorganisaties, dat kan dus ook.

Diversiteit in het medialandschap is ook ver te zoeken. In een zogenaamd verlicht progressief land is het toch verdacht dat het voornamelijk blanke mannen zijn die hun mening op TV en in kranten kwijt kunnen en in de politiek kunnen doorduwen.

De oorlog op moslims
In de praktijk richten dergelijke verboden op religieuze tekens zich enkel op moslims. Dat past in het kader van een al jarenlang aan de gang zijnde creatie van een nieuwe vijand, waarbij het westen zich na de koude oorlog met het socialistisch blok nu richt op moslims, wat de neoliberale ideologen voorstellen als “clash of civilizations”. In deze zogenaamde beschavingsoorlog, net als de meeste oorlogen, is de ander barbaars en onbeschaafd, tegenover het als verlicht en democratisch voorgestelde Westen.

In de westerse landen zien we de laatste decennia een stijging van fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen; mensenhandel en het opsluiten en misbruiken van vrouwen voor prostitutie gaan onverminderd door, net als het gebrek aan vrouwen en feminisme in media, bedrijven, regeringen en onderwijzend personeel aan de universiteiten. Verder is er ook de afbouw van sociale zekerheden die vrouwen zwaar treffen – armoede is vrouwelijk – en hernieuwde aanvallen op eerder verworven rechten zoals abortus.

De armen en werklozen krijgen steeds meer de schuld van de structurele ongelijkheid en de meedogenloze drang naar rijkdom van een kleine groep die de rest van de wereld daarvoor uitbuit. België is al meermaals veroordeeld voor ons onmenselijke asielbeleid, gevangenissen voor mensen zonder papieren, de manier waarop daklozen in de winter grotendeels aan hun lot worden overgelaten…

Toch worden westerse landen dan voorgesteld als bakens van democratie en vrouwenrechten tegenover, opnieuw, de barbaarse Ander. Het is goedkoop scoren voor onze politici, maar het is gebaseerd op leugens. Het is bijzonder hypocriet dat mensen die nooit ofte nooit hun mond opendoen over vrouwenrechten plots over vrouwenemancipatie komen roepen als ze dat kunnen misbruiken om het wij-zij denken te versterken.

FEL kan niet neutraal blijven in deze polarisering, wij weigeren aan de kant van de onderdrukkers te staan. Wij zijn voorstanders van diversiteit en godsdienstvrijheid, wat trouwens – misschien zijn sommigen het vergeten – een van de universele rechten van de mens is.

Het FEL-team
felfeminisme@gmail.com

Zie ook

Eén gedachte over “FEL tegen islamofobie”

 1. Jammer dat hier net de groepen bekritiseerd worden die net voor een open samenleving pleiten.
  De Sp.a heeft vroeger (toen nog sp) samen met de VLD ( toen nog pvv) gestreden om scholen op te richten die niet alleen voor katholieken waren. Want vroeger kon je enkel katholiek zijn, andere religies of vrijzinnigheid waren verboden.
  Daaruit is het gemeenschapsonderwijs ontstaan. Alle religies zijn daar mogelijk, er waren nooit problemen. De laatste jaren eisen moslims echter een speciale behandeling. Stel dat elke gelovige zijn geloof expliciet wil tentoon spreiden, geen rekening houdend met andere overtuigingen…. Dat kan toch niet goed komen? Waar is dan de vrijheid voor andere overtuigingen?
  Ik lees hier ook: “moslims worden nageroepen”. Het is net omgekeerd.
  Ga maar eens in Brussel, als vrouw alleen, in die moslimwijken wandelen. Als je niet als moslima gekleed bent, dan hoop ik dat je heelhuids terugkeert. Is dat de vrijheid die ze scanderen?
  Ik heb vriendinnen die moslima zijn. Alles gaat goed, tot er een van de broers of een vader of oom bij komen. Dan zijn die vrouwen plots gesloten, kijken naar de grond (want ze mogen geen andere mannen in de ogen kijken). Een van die vriendinnen is lesbisch en voetbalt. Dat mag niet van de islam. Wat die vrouw meemaakt…. Is dat waar feminisme naar streeft? Soms heb ik de indruk dat sommige feministes geen besef hebben van de realiteit.
  De eerste feministes, toen de katholieken nog de scepter zwaaiden vochten echt voor vrijheid. De eerste feministes zouden zelfs tegen het hoofddoek gevochten hebben. Vrijheid van religie stopt daar waar men de vrijheid van een ander inperkt.

  Vriendelijke groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

feministisch en links

%d bloggers liken dit: