FEL tegen NVA + wat kunnen we doen?

FEL tegen NVA
en ander extreemrechts
+
Wat kunnen we doen?

The most common way people give up their power is by thinking they don’t have any.
– Alice Walker

Verval en verzet

De laatste maanden kijken mensen met angst en verslagenheid naar wat er in de VS gebeurt. De bende van Trump ging snel van start en de toestand in de VS verslechterde van dag tot dag. Het is alleen maar begrijpelijk dat veel mensen dat onvoorstelbaar en angstwekkend vinden. Tezelfdertijd kunnen we gelukkig het vele verzet zien groeien in symbolische marsen maar ook in directe acties. Black Lives Matter, stakende taxichauffeurs, luchthavens die worden geblokkeerd tot families uit door de Trump-administratie geweerde landen terug herenigd zijn. Milieuwetenschappers die al hun data doorsturen naar Europa zodat ze niet gewist kan worden, NASA en de medewerkers van nationale parken die in het verzet gaan, de blokkades van de Sioux en medestanders in Dakota tegen de oliepijpleiding… Het verzet groeit.

Het zijn moeilijke tijden in de VS maar laten we de problemen in Europa zelf niet vergeten. Europa heeft kampen waarin vluchtelingen creperen, gevangenissen waarin vluchtelingen worden opgesloten. Hier hebben we al een muur, in Calais en op andere plaatsen in Europa. Hier sterven vluchtelingen in de Middellandse zee, bombarderen we landen zoals Syrië, prediken de regeringen moslimhaat en een onmenselijk terugkeerbeleid, geven ze armen, werklozen en zieken zelf de schuld van hun moeilijke situatie.

En het gaat steeds verder. De NVA, gesteund door de “christelijke” partijen, stemde recent een wet die het mogelijk maakt dat de dienst vreemdelingenzaken mensen het land uit kan zetten die hier geboren zijn, zonder proces of veroordeling, enkel op een vaag omschreven “verdenking van”. De macht van de dienst vreemdelingenzaken was al veel te groot en hun daden waren al onmenselijk, en het wordt steeds erger. Het protest van de andere partijen hiertegen was nagenoeg onbestaande, wat verder hun nutteloosheid aantoont.

De toestand hier is problematischer dan velen willen of durven zien. Het is ook moeilijk om te durven kijken naar de problemen in eigen land en om verzet te organiseren. Da’s hard werk, maar wel nodig. Het grote verschil tussen de VS en Europa is vooral dat ons verzet nog maar in de kinderschoenen staat.

Wat zeggen / doen politici in België

 • Provinciegouverneur Carl Decaluwé (CD&V): “Deel geen voedsel uit aan vluchtelingen”.
 • Leopold Lippens (OpenVLD), burgemeester van Knokke: “Sluit migranten op in een kamp zoals Guantanamo, maar dan zonder het folteren”.
 • Theo Francken (N-VA): “Hier heb ik van gedroomd” toen er minder asielaanvragen werden ingediend in België – terwijl in die periode Syrië gebombardeerd werd en er voortdurend mensen uit Syrië vluchten en stierven in de Middellandse Zee.
 • Theo Francken (N-VA): “goedkope emo-titel. Ze werden bijna allemaal gered” – toen een boot met vluchtelingen kapseisde en verschillende mensen verdronken. Er zijn ondertussen op een jaar tijd ongeveer tienduizend mensen omgekomen in de Middellandse Zee, en nog velen in Syrië en aan de Europese kusten.
 • Bart De Wever sprak zich in een toespraak aan de Universiteit Gent kritisch uit over de conventie van Genève met het oog op de afschaffing daarvan om minder vluchtelingen toe te laten. Ook andere landen in Europa hebben allerlei conventies genegeerd, de Europese muur in staat er in de praktijk. Het Schengen akkoord bestaat enkel nog op papier.
 • De haat voor vluchtelingen en moslims groeit voortdurend. Theo Francken weigert in een recent dossier een visum uit te reiken aan een gezin dat de oorlog in Syrië wil ontvluchten, wat tegen de wet is maar hij wordt niet gearresteerd of teruggefloten. Welke partij of instantie heeft nog de macht en de wil om dit te doen?
 • De N-VA startte een heuse haatcampagne tegen de advocaten die de recent in het nieuws gekomen Syrische familie vertegenwoordigen in een rechtszaak. Ze zetten een “ik steun theo” campagne op en verweten de advocaten en iets te kritische journalisten te “politiek” te zijn – altijd een goeie. Ook de door de rechter opgelegde dwangsommen weigert Theo Francken te betalen. De scheiding der machten in België wankelt.
 • Behalve de haatcampagne is er zelfs een wetsvoorstel waardoor er sneller sancties kunnen genomen worden tegen advocaten die “misbruik maken” van de procedures ivm vreemdelingenrecht. Misbruik, dan wel, zoals gedefinieerd door de N-VA.
 • Theo Francken bagatelliseert de “muslim ban” van de Trump-administratie. Dat is maar logisch ook, gezien hij hetzelfde wil in België en Europa.

Ondertussen verschijnt de ene getuigenis over corruptie van politici na de andere. Deze neoliberale regering moet vallen.

Elke dag vragen mensen zich af “hoe ver ze nog zullen gaan”. Het antwoord is simpel: ze blijven verder gaan en extremer worden, tot wij ze tegenhouden. Corrupte mensen gaan nooit zichzelf berispen en afzetten. De conclusie is duidelijk: het is nu aan ons.

Daarom spreekt FEL als groep zich uit tegen de NVA en tegen andere organisaties die een ultrarechts, neoliberaal, racistisch beleid steunen, verdedigen of helpen in stand houden.

Solidariteit

Wij roepen andere organisaties op ook duidelijk naar buiten te komen, zich uit te spreken tegen de racistische neoliberale regering en de enge tendensen van islamofobie en andere vormen van haat, en verzet te plegen.

Woorden alleen kunnen de wereld niet redden. Maar door collectief actie te voeren kunnen we dat wel. We hebben ze te lang laten begaan en we moeten de netwerken en acties uitbouwen die ons in staat stellen een einde te maken aan het neoliberale racistisch beleid.

Wat kunnen we doen?

“It’s not enough to simply say ‘No’ to attacks. It’s not enough because we know that where we are now, before the attacks come, is entirely unacceptable. The levels of inequality, the levels of racism―and the planet chaos that we have unleashed. We need radical system change.”
—Naomi Klein

Dit zijn moeilijke tijden. Maar er is ook hoop: er is ruimte voor verzet, het verzet groeit en wij kunnen de ultrarechtse tendens van de laatste decennia afbuigen, stoppen en een betere wereld uitbouwen. Veel mensen willen iets doen, maar weten niet goed wat.

Wij denken dat de eerste stap bestaat in drie delen:

 • ons terug beter organiseren en netwerken uitbouwen;
 • voldoende informatie blijven verspreiden over de terreurdaden van onze regeringen en hun leugens doorprikken;
 • directe acties en protesten.

We kunnen proberen uitwijzingen te verhinderen, racistische wetten te dwarsbomen en het de N-VA en de rest van de regering overal lastig te maken. Enkele jaren lang is hen geen duimbreed in de weg gelegd; daardoor hebben ze alles kunnen doen wat ze maar wilden. Het is moeilijk om te begrijpen voor mensen met enige empathie of ethisch denken maar een dergelijke regering gaat gewoon door, onmenselijke handeling na onmenselijke handeling. Als de staat crimineel is dan is verzet onze plicht.

Lange termijn en korte termijn

Ons verzet is een marathon, geen sprint. Dat gezegd zijnde is dit, zoals we allemaal merken, een hevige periode met reactionaire politiek en groeiend verzet. Dat verzet laten bloeien is fantastisch.

Tezelfdertijd moeten we zorg dragen voor onszelf in moeilijke tijden die heel veel van ons kapotmaken. Zoals Audre Lorde al zei:

“Caring for myself is not self-indulgence, it is self-preservation, and that is an act of political warfare.”

BLOKKEREN – BEZETTEN – BETOGEN

Het FEL team – feministisch en links!

Zie ook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s