Seksuele intimidatie aan de Universiteit Gent – open brief

Beste rector Anne De Paepe,

Wij, kernleden van FEL, zijn enorm gechoqueerd en ontgoocheld toen we vernamen dat er minstens 13(!) klachten zijn ten aanzien van een professor uit de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Jürgen Pieters. Zoals het artikel in Schamper aantoont, zijn seksueel grensoverschrijdend gedragingen en andere vormen van machtsmisbruik schering en inslag binnen deze faculteit (1).

Wij zijn voornamelijk verbolgen wegens het feit dat u de prof in kwestie niet zou kunnen ontslaan omdat er niemand officieel klacht heeft neergelegd, terwijl u maar al te goed weet hoe competitief de academische wereld is en dat slachtoffers het onderspit zouden delven. Zoals de getuige het zelf heeft verwoord, kreeg deze het volgende van de ombudspersoon te horen “Kijk, als je die piste volgt, moet je niet denken dat je hierna nog aan de universiteit kan werken. Je naam zal verbrand zijn.”

Net deze mentaliteit zorgt ervoor dat slachtoffers niet getuigen, dat men geen aangifte doet, dat men alles laat rusten. Beseft u wat het is om als slachtoffer tussen twee vuren te zitten? Aan de ene kant wordt men aangemoedigd aangifte te doen, maar aan de andere kant kan dit een carrière in de academische wereld schade toebrengen. Is het dan niet meer dan logisch dat u geen enkele officiële klacht heeft ontvangen?

Misschien moet u samen met experten eens nagaan wat de beste oplossing zou zijn voor dit probleem. Daarnaast moet u niet veronderstellen hoe een andere vrouw die slachtoffer was van Jürgen Pieters zich voelt. Als deze vrouw vrijwillig wou getuigen, dan is dat omdat ze het zelf wou vertellen en dit werd haar niet gegund. Het vertellen over een pijnlijke gebeurtenis of een seksueel misbruik kan helend werken, zeker als het gericht is naar de bevoegde instanties of naar u als rector zijnde. Nu heeft u haar deze kans ontnomen en probeert u deze blunder te vergoelijken door haar ervaring over dezelfde kam te scheren als de ervaring van de eerste doctoranda. Laten we duidelijk zijn: voor slachtoffers zelf is geen enkele seksuele intimidatie of seksueel misbruik of ander misbruik te vergelijken met elkaar. Elke ervaring is uniek net zoals elke mens uniek is.

Wij doen een oproep om de machocultuur in de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte en in de ganse academische wereld te stoppen. Dit kan gedaan worden aan de hand van meer en beter opgeleide vertrouwenspersonen, preventiecampagnes en eventueel ook verplichte lessen rond menselijke relaties waarbinnen zowel seksueel als ander machtsmisbruik wordt besproken. Het is immers niet zo dat professoren een betere ethiek hebben dan andere mensen gewoon omdat ze professor zijn. Neen, iedereen is een mens en onze mentaliteit rond seksuele intimidatie en andere vormen van misbruik moet veranderen. Daarnaast eisen wij ook het ontslag van Jürgen Pieters als professor. Als er nu al 13 klachten zijn rond seksuele intimidatie, dan bestaat de kans dat dit er nog meer zijn. Zijn aanwezigheid binnen de universiteit zorgt voor een vijandige werkomgeving, waarvan voornamelijk vrouwen en transpersonen het slachtoffer kunnen worden. Zijn ontslag is een rechtvaardige eis willen we gendergelijkheid nastreven.

Wij willen onze steun betuigen tegenover alle slachtoffers van Jürgen Pieters en alle andere slachtoffers van andere professoren, medewerkers, studenten van de UGent, maar ook van andere universiteiten, bedrijven, officiële instanties, etc. Wij willen graag een luisterend oor zijn voor diegenen die het nodig hebben en anonieme getuigenissen mogen altijd naar felfeminisme@gmail.com gestuurd worden. Onthou vooral dat jullie er niet alleen voor staan en dat het niet jullie schuld is!

FEL, Feministisch en Links

felfeminisme@gmail.com

Noten

(1) Getuigenis bevestigt klachten seksuele intimidatie Gentse professor, Schamper

Zie ook

2 gedachten over “Seksuele intimidatie aan de Universiteit Gent – open brief”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s