Standpunt FEL over vluchtelingen en Europa

refugeesWij van FEL (Feministisch En Links) distantiëren ons scherp van de huidige rechtse tendens die overal zichtbaar en voelbaar is. Het huidige politieke klimaat mist menselijkheid en een gebrek aan verstand van zaken. Europese landen geven liever handenvol geld uit aan het wegjagen van vluchtelingen dan aan de opvang ervan.

Europa, hét zogenaamde walhalla waar men vooruitstrevend en bevoorrecht zou zijn op het vlak van mensenrechten, dé veilige thuishaven waar een mensenleven meer waard zou zijn, spuugt haar vluchtelingen uit. Wie had gedacht dat Europa lering zou trekken uit eerdere humanitaire crisissen en met meer branie deze vluchtelingencrisis het hoofd zou durven bieden, komt bedrogen uit. Europa kiest  lafhartig de gemakkelijkste weg en laat vluchtelingen stelselmatig louter aan hun lot over.

Men heeft nochtans de middelen en capaciteiten om de grote stroom op te vangen maar investeert nog liever een smak geld – intussen al meer dan 11 miljard euro nota bene – in een keihard terugkeerbeleid (het terugsturen van één enkele sans-papier kost gemiddeld 3192 euro), peperdure prikkeldraad en camerabewaking. Is het niet zo dat de kwaliteit van een maatschappij wordt gemeten aan de manier waarop men haar meest zwakke leden behandelt? Waarom zijn wij dan getuige van dit wansmakelijk tafereel? Wat blijft er dan nog over van het credo dat iedere mens met respect en waardigheid behandeld dient te worden?

“Droomt er iemand van een nieuw soort Apartheidsregime?”

En dan zijn er nog politici in ons land die het menen beter te weten en internationale mensenrechtenverdragen als de Conventie van Genève met de voeten pogen te treden. Het recente voorstel van Bart De Wever omtrent een afzonderlijk en apart sociaal statuut voor mensen die massaal – en terecht – op de vlucht zijn naar betere oorden en bijgevolg ook onvermijdelijk en masse vluchten naar onze contreien, schoot dan ook bij ons in het verkeerde keelgat. Vluchtelingen als tweederangsburgers beschouwen en hen nog meer laten inboeten in hun reeds zo schamele rechten… echt waar? Droomt er iemand van een nieuw soort Apartheidsregime?

Dat de vluchtelingencrisis een grondige politieke aanpak mist is een understatement. Het is schrijnend om te zien hoe bekrompen bepaalde politici zijn terwijl Calais, Duinkerke en andere vluchtelingenkampen slechts op enkele kilometers van ons verwijderd zijn. Of wat had men dan gedacht? Dat de vluchtelingencrisis een ver-van-ons-bed-show zou blijven? Ver weg in Griekenland en Hongarije? Dan heeft men het wederom mis. De komende maanden zullen we nog meer vluchtelingen mogen verwelkomen. ‘Verwelkomen’ inderdaad, met de nadruk op het woordje ‘welkom’… we zullen hen welkom heten en niet wegsteken en in de doofpot duwen. Vluchtelingen hebben recht op een beter leven.

Niemand beslist zomaar van de ene dag op de andere om al haar of zijn hebben en houden achter te laten om vervolgens een levensgevaarlijke en uiterst lange reis aan te vatten op zoek naar een beter bestaan, elders in ‘onze’ ‘samenleving’ (wat een mooi, maar oh zo bedrieglijk woord). Wanneer iemand beslist deze tocht op leven en dood aan te vatten, moet er wel iets grondig mis zijn in haar of zijn land van herkomst. Het is schrijnend te zien hoe velen zich nog liever nestelen in de ‘jungle’ van Calais, Duinkerke of elders in onze contreien in de hoop de zeegrens te kunnen oversteken naar Groot-Brittannië wat alweer enorme risico’s inhoudt.

“Laat het niet zover komen dat Europa alweer een pikzwarte bladzijde in haar geschiedenisboek mag omslaan.”

Met argusogen én schaamrood op de wangen keken velen van ons met een machteloos gevoel toe. Doch gelukkig bleef het niet bij toeschouwer spelen en is er ook een omgekeerde, ondergrondse dynamiek voelbaar en zichtbaar… De dynamiek van de hartverwarmende  solidariteit… Inzamelpunten schieten als paddenstoelen uit de grond, mensen droppen er wat ze kunnen missen. Een actie die FEL alleen maar kan toejuichen, een tegengif voor de ‘witte trots’ van sommigen (laat ons hopen enkelingen). Slechts een teken aan de wand dat we het perfect en veel beter kunnen rooien zonder het huidige politieke wanbeleid. Daarom deze oproep… Belgische/ Europese politici en wereldleiders, neem uw verantwoordelijkheid, toon ons dat U een hart heeft. En lef! En liefst zo snel mogelijk. Laat het niet zover komen dat Europa alweer een pikzwarte bladzijde in haar geschiedenisboek mag omslaan. Met een beetje meer inspanningen en goodwill had de huidige crisis er al helemaal anders kunnen uitzien.

Intussen blijven de solidaire mensen onder ons roeien met de riemen die we hebben, op en afgaan naar ‘jungles’ als Calais, in de hoop op verandering en toekomstig beterschap. Voorlopig blijven de solidaire acties aan, het is nog maar de vraag of dit – eenmaal de winter in aantocht is – ook zo zal blijven. In winterse vriestemperaturen zal de nood aan levensmiddelen en goed isolatiemateriaal des te groter zijn. Laat ons hopen en vooral ervoor zorgen dat de solidariteit binnen een x aantal maanden even (hart)verwarmend mag zijn zodat we die thermometer onder de nul naar een overleefbaar aantal graden laten stijgen. Ideeën voor herfst- en winter-reddingsacties zijn dan ook uiterst welkom! Concrete plannen en nieuws voor deze komende acties zullen zeker nog verspreid worden.

U hoort nog van ons en wij hopelijk ook van U!

B. in naam van FEL (Feministisch En Links)

felfeminisme@gmail.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s