Waarom legalisering of “decriminalisering” van prostitutie een flop is

door Mypunksnotdead

Jullie weten het of niet, maar Amnesty heeft gepleit voor de legalisering van prostitutie en daar waren vele feministen en (ex-)prostituees – lichtjes uitgedrukt – niet tevreden mee. Ook Hollywoodsterren als Meryl Streep staken hun afkeuring over Amesty’s oordeel niet onder stoelen of banken.

Op het eerste zicht klinkt dat allemaal goed en wel: legalisering of “decriminalisering” van prostitutie. Men denkt dan: zo verdwijnt het stigma rond prostitutie, hebben prostituees dezelfde sociale en arbeidsrechten als iedereen en wordt prostitutie een transparante en propere bedrijfstak. Al mijn progressieve vrienden – en vroeger ook ikzelf-  zijn het erover eens: “Als de prostituee het zelf wilt, is het oké.”

Tegen zo’n uitspraak kan men op het eerste zicht moeilijk bezwaren hebben. Het probleem met prostitutie is echter dat het niet om “individuen” gaat die elk hun “individuele, vrije keuzes” maken. Er zit een systeem achter. Een patriarchaal, neoliberaal systeem dat reusachtige winsten maakt op de kap van (vooral) vrouwenlichamen. En dan vooral jonge, slanke en genderstereotype vrouwenlichamen.

“Voor de vrije keuze van de prostituee zijn” is dus allesbehalve hetzelfde als voor het systeem van legalisering of “decriminalisering” zijn, zoals ze het tegenwoordig zo mooi weten te verkopen. De complete legalisering heeft in de landen waar ze wordt toegepast gefaald. En dan bedoel ik niet zo’n beetje gefaald. Het blijkt een regelrechte flop. In Nederland en Duitsland pieken de cijfers voor uitbuiting en mensenhandel. En dat is omdat van de legalisering niet de kleine minderheid prostituees die hun job echt willen doen, maar vooral de klanten en pooiers profiteren. Want opeens is prostitutie “een job als een ander” en wordt prostitutie als “welness voor de man” geprezen. Mannen gaan dan na hun werk niet meer een pintje pakken in het café, maar samen gezellig naar het bordeel. En de pooiers, die zijn geen pooiers meer, maar “zakenmannen”, met een kostuum en aktetasje, zo stellen we ze ons voor, alles zeer netjes en respectabel.

De realiteit ziet er echter minder rooskleurig uit. Sinds de legalisering is de vraag naar prostituees enorm gestegen en worden alsmaar meer meisjes en vrouwen uit het buitenland naar Nederland, Duitsland, België (halflegalisering/gedoogbeleid), enz. versluist. In België zou 70% van de prostituees uit Bulgarije, Hongarije, enz. komen. Is dat omdat de Bulgaarse vrouwen zo’n sekspoezen zijn en daarom in België als prostituee komen werken? You wish!

Die toevloed van jonge vrouwen zorgt er natuurlijk voor dat de kleine groep prostituees die hun werk wel echt willen doen steeds meer concurrentie krijgen en daardoor steeds extremere en onveiligere dingen voor steeds minder geld moeten doen. En daardoor zijn er dan weer meer geslachtsziektes. Zoals bijvoorbeeld in Gent waar er een enorme “import” aan Hongaarse meisjes is die voor zeer weinig geld onveilige dingen (moeten) doen. Het gevolg: de SOA’s schieten de lucht in. Bron: Pasop, de organisatie die – pas op – voor legalisering is. Ze zouden nochtans beter moeten weten.

Ik ben natuurlijk ook voor de decriminalisering van prostituees. De meeste anti-prostitutiefeministes zijn voor de decriminalisering van prostituees. Wij vinden dat prostituees legaal mogen werken, dat het stigma moet verdwijnen, dat ze dezelfde arbeids-, gezondheids- en sociale rechten moeten krijgen als alle andere “werknemers”, dat de staat/politie hen moet helpen wanneer ze het slachtoffer zijn van mensenhandel, uitbuiting, geweld en verkrachting in plaats van dat ze opgepakt worden voor “overlast” zoals dat in Gent gebeurt, shame on you, burgemeester Termont! (Verbaast me trouwens niets van een politicus die kort voor de winter Romafamilies, waarvan de helft kinderen, uit hun huizen op straat zet.) Bovendien zijn we – zeer belangrijk! – voor exitprogramma’s die prostituees die dat willen uit het vak helpen stijgen. Dat alles noemt men “het Zweeds model”.

Om terug to the point te komen: ik vind dat prostituees legaal mogen werken, maar niet dat pooiers en klanten van de situatie mogen meeprofiteren. En natuurlijk zijn niet alle pooiers even slecht, er zijn ook vrouwen die zelf als prostituee gewerkt hebben en dan later andere meisjes voor zich laten werken. En er zijn ook klanten die de prostituees niet slecht behandelen, vriendelijk zijn, respect hebben en geen krasse grenzen overschrijden. En last but not least zijn er zoals gezegd ook de “sekswerkers” die hun “job” echt graag doen, maar dat staat allemaal los van het perverse systeem van de legalisering of decriminalisering – hoe je het liever noemt – dat ervoor zorgt dat steeds meer vrouwen, en dan vooral arme, lager geschoolde en buitenlandse vrouwen, in de vleesmolen van de seksindustrie terecht komen. En de flikken, die kunnen veel moeilijker tegen uitbuiting en mensenhandel optreden want “pimpen” is 100% legaal.

So fuck you Amnesty. En aan alle lieve mannen die naar prostituees gaan of er een bestellen: denk in het vervolg twee keer na want de kans is groot dat je een persoon neukt die uit noodzaak haar job doet. En hoe noemen ze het wanneer je seks hebt met een persoon die eigenlijk niet wilt? Juist ja: verkrachting.

Groetjes van een ex-prostituee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s