Hoe gaat het ondertussen met Willem Elias? Bedankt, mede-actievoerders!

Update: teken de petitie voor het ontslag van Willem Elias!

willemelias

De decaan in kwestie staat bekend voor zijn “eigenzinnige visie” op seksisme. Zelf beschouwt hij zichzelf als een zeer progressieve anti-seksist die een vrijere seksuele moraal bepleit. Jonge dames die met hem alleen in de lift hebben moeten staan ervaren dat wel even anders.

CB8Ap-CUsAADWwr - kopie

Naar aanleiding van de beschuldiging van verkrachting van Dominique Strauss-Kahn
Naar aanleiding van de beschuldiging van verkrachting van Dominique Strauss-Kahn

CBz821uWIAA79C4.png large

twitter1

Als academici hun tong of hun pen niet onder controle houden en dus tateren vooraleer na te denken, is het met de opvoeding der komende generaties erg gesteld.

door Evie Embrechts

Onze campagne voor het ontslag van decaan Willem Elias loopt als een trein. Dit is voor het eerst dat ik iets feministisch zó snel zie opgepikt worden door alle media: facebook, twitter, blogs, DeWereldMorgen, De Morgen, De Standaard… Eerst was het vooral de open brief die al snel duizenden mensen bereikte, daarna ingehaald door de ongelofelijk krachtige videoboodschap van Ashley. Alle info om mee te doen met de actie vind je hier.

Het blijft ondertussen stil aan de VUB – officieel dan toch. We weten uit goede bron dat die lekker in de knoei zitten met dit voorval. En terecht, zo hoort het ook na dergelijke uitspraken. Laten we hopen dat ze daar nu eens een goede beslissing nemen in plaats van hem te beschermen of flauwe excuses te bedenken.

Klasse-twee van de VUB. Hiermee komen jullie er niet mensen ;-)
Klasse-tweet van de VUB. Hiermee komen jullie er niet mensen 😉

Mogen mensen geen fouten maken?

Iedereen maakt natuurlijk fouten, dat moge duidelijk zijn. Wie heeft er nog nooit dingen gedaan waarvan je daarna van schaamte het liefst door de grond zou zakken. Feminist zijn betekent niet dat wij geen fouten maken, noch dat we erin geloven dat mensen perfect zouden kunnen zijn. Maar dit is iets anders.

Welke fouten je maakt zegt ook wel iets. Niet iedereen gaat uit verdriet – pakweg – dan maar slachtoffers van geweld aanvallen en beschuldigen. Elias deed dit wel. En hard. Hij stak de schuld voor de dood van Steve Stevaert op het slachtoffer. Hij verkondigde als grote autoriteit dat dat niet kon, dat vrouwen zo lang wachten met klacht indienen. Wij weten dat dat wel zo is. Tientallen vrouwen getuigen daar ook over.

Verder moet het duidelijk zijn dat er een verschil is tussen op vrouwen vallen (“De vrouwen… een zwakheid die we begrijpen”) en vrouwen lastig vallen of verkrachten. Als dat onderscheid niet duidelijk is voor sommigen… het is een rotwereld ja, daarom zijn we dan ook feminist.

Een decaan is een decaan?

Een decaan is niet zomaar de zoveelste zwetser die wat commentaar geeft op een facebookpagina. Een decaan moet zorgen voor het goed reilen en zeilen van zijn faculteit, in dit geval de faculteit psychologie en educatiewetenschappen (ja, o ironie, gebrek aan psychologisch inzicht…) Een decaan is minstens deels een publiek figuur met een voorbeeldfunctie.

Een ander excuus was dat het bericht privé was. Privé naar zijn 4000 facebookvrienden. Ok, sure. Maar stel nu nog dat dat een verkeerde inschatting was van facebook en privacy – dan nog. Als zo’n uitspraken meer verborgen zijn, zijn ze dan minder walgelijk?

Wat een dergelijke uitspraak aanricht bij slachtoffers van seksueel geweld – ongeveer 40% van alle vrouwen in België maken dit mee tijdens hun leven – is niet met cijfers te beschrijven. Leuk voor studentes zal het niet zijn in die faculteit, laat staan dat je les zou moeten krijgen van zo iemand.

Zoals Ashley het uitdrukte is zo’n uitspraak als van Elias een dolk door je hart. Dergelijke uitspraken zeggen tegen slachtoffers: “jullie zijn niets waard. Jullie zijn zeker minder waard dan de nagedachtenis van Grote Bekende Mannen. Als we voor die te vereren enkele vrouwen naar beneden moeten duwen, so be it.” Dat zegt zo’n uitspraak. Maar wij tellen wel. Vrouwen zijn mensen in precies dezelfde mate als iedereen. Dat is het hem nu net. En dat is de plaats die wij als feministes zullen blijven opeisen.

Een auto met chauffeur?

Naast alle andere fantastische excuses is tegenwoordig een auto met chauffeur ook al een goede verdediging tegen de beschuldiging van verkrachting, blijkbaar.

Wat me vooral opvalt is dat de verdedigers van Elias eigenlijk geen argumenten meer hebben. “Ze ging vrijwillig met hem gaan eten, auto met chauffeur”, bla bla… het lijkt er eigenlijk op dat ze er zelf al lang niet meer in geloven. Nee, we geloven die excuses niet. De vorige honderd keer ook niet. Ga naar huis met die vrouwenhatende onzin.

Niemand gelooft er nog in. Ondertussen getuigen studentes bij bosjes dat Elias een seksistische zak is die studentes betast en ook in de les de viezerik uithangt. Misschien daarom dat hij het zo goed kon vinden met Steve Stevaert. De pessimistische kijk is een netwerk van oude witte mannen die hun privileges misbruiken en elkaar beschermen. De vraag is of zoiets houdbaar blijft. Is dit nog wel jullie tijdperk, beste patriarchen?

Bedankt actievoerders!

Gelukkig hebben jullie gereageerd tegen die uitspraken om seksueel geweld goed te praten. Fantastisch, mooi, woedend, rationeel, inhoudelijk, droevig, met veel uitleg en persoonlijke verhalen. Met een menselijkheid die de vloer aanveegt met elke vrouwenhatende en verkrachting goedpratende opmerking. Mensen, we houden van jullie. Deze blijken van solidariteit zijn fantastisch.

Het kan dus. Wij geloven er weer in, in een feministische wereld. Dank jullie wel.

Zelfzorg

Dit was een weekend van actie maar ook heel moeilijk. Tijd voor een beetje zelfzorg. Sommigen van ons zijn even gestopt voor wat rust, gecrasht, flashbacks gekregen naar feiten van vroeger… In de FEL Facebookgroep loopt een lijstje met allerlei tips voor goeie muziek. Dat ontspant al wat. Neem even rust, adem eens, ga wat fietsen of wandelen of eender wat dat rust brengt… dan gaan we daarna weer verder!

Wij zijn solidair met alle slachtoffers van geweld en verzetten ons tegen een cultuur waarin dergelijke onmenselijke opmerkingen als normaal beschouwd worden.

2 gedachten over “Hoe gaat het ondertussen met Willem Elias? Bedankt, mede-actievoerders!”

  1. …”Ondertussen getuigen studentes bij bosjes dat Elias een seksistische zak is die studentes betast en ook in de les de viezerik uithangt.”…

    Die petitie is allemaal goed en wel, maar daar liggen ze bij de VUB niet van wakker. Ga op onderzoek uit, breng getuigenissen. Dat is andere koek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s