Doe zelf mee met de actie – wij eisen het ontslag van decaan Willem Elias

willemelias

In onze open brief wordt kort ingegaan op de problemen met een dergelijke behandeling van slachtoffers.

Wat kan je zelf doen?

Teken de petitie! We hebben een petitie gelanceerd voor het ontslag van decaan Willem Elias. Je kan die mee ondertekenen en verspreiden.

Stuur een email! Je kan mailen naar de VUB en en duidelijk maken dat je niet gediend bent van dergelijke aanvallen aan slachtoffers van seksueel geweld. Zie onze voorbeeldbrief.

Zet berichten op je Facebook! Je kan dit bericht delen of de open brief van Evie of de videoboodschap van Ashley of nog iets helemaal anders!

Twitter erover! Gebruik bijvoorbeeld de hashtags #VUB of #willemelias of richt je tot @VUBrussel.

Wij plannen nog acties. Blijf op de hoogte – mail naar felfeminisme@gmail.com!

Wij zijn solidair met alle slachtoffers van geweld en willen ons verzetten tegen een cultuur waarin dergelijke onmenselijke opmerkingen als normaal beschouwd worden.

Advertenties

9 gedachten over “Doe zelf mee met de actie – wij eisen het ontslag van decaan Willem Elias”

 1. Dank voor dit blog.

  Dit is de brief die ik stuurde:

  Geachte heer Van Gelder, geachte Prof. De Knop,

  Via sociale media kwam mij het bericht onder ogen dat Willem Elias via Facebook de wereld instuurde met betrekking tot het overlijden van Steve Stevaerts.

  Willem Elias in zijn positie als hoogleraar en decaan psychologie en educatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel geniet een behoorlijke hoeveelheid maatschappelijk aanzien. Hij beschikt ook over veel invloed ten aanzien van de vele studenten en diens naasten die hij kan bereiken vanuit zijn ambt. Alsook de autoriteit die hij als hoogleraar en decaan toegekend krijgt in de media en de maatschappij.

  Een dergelijk ambt bekleden gaat echter gepaard met verantwoordelijkheid en het vervullen van een maatschappelijke voorbeeldfunctie, samen met de vele voordelen die dit met zich meebrengt.

  Ik begrijp dat de Vrije Universiteit Brussel niet verantwoordelijk kan gesteld worden voor de uitspraken van werknemers. Maar u, als vertegenwoordiger van een instituut, bent wel verantwoordelijk om een gepaste reactie te voorzien als werknemers publiekelijk aantonen dat zij hun ambt niet waardig zijn.

  Als decaan van de faculteit psychologie en educatiewetenschappen zou de heer Willem Elias meer kennis, wijsheid, maturiteit en omzichtigheid aan de dag moeten gelegd hebben ook in “een emotionele reactie”. Dat is nu éénmaal het prijskaartje dat vasthangt aan de maatschappelijke en professionele positie die hij bekleed en waarvan hij de vruchten plukt.

  Ik vermoed eerder dat de heer Willem Elias zijn ware gelaat heeft getoond. De duistere schaduwzijde van de maatschappij die ervoor zorgt dat vrouwen geen klacht durven neerleggen na een verkrachting leeft ook binnen de gangen van de Vrije Universiteit Brussel en in de persoonlijke overtuigingen en emotionele reacties van de heer Willem Elias.

  Welk signaal geeft de heer Willem Elias aan de studenten van de VUB? Aan de ouders van de studenten van de VUB? Aan de maatschappij als vertegenwoordiger van met name dan nog de faculteit psychologie en educatiewetenschappen?

  Bij de zin “Facebook blijft onder ons.” die hij blijkbaar als reactie gaf op de negatieve respons die hij ontketende spreekt hij zoals een echte dader; het blijft onder ons. Het moet uit zijn met dit soort uitspraken en uitlatingen, al dan niet emotioneel, die de maatschappij vergiftigen alsook de VUB. Er mag meer verwacht worden van een decaan, ook in zijn vrije tijd als hij op Facebook rondhangt.

  Ik vraag u hierbij om het onmiddellijke ontslag van Willem Elias. Dit zonder bijkomende financiële extralegale tegemoetkomingen of het toekennen van andere voordelen zoals de bekleding van een andere positie binnen de VUB.

  Met beleefde groet,

 2. De VUB is nog aan het slapen, denken dat ze er vanaf komen met een korte verklaring. Kans is groot dat het lukt… maar… denk even na…

  Universiteiten zijn vandaag de dag zeer internationaal gericht. Zet ook een campagne op in het ENGELS en bij de Free University Brussels #VUB zullen ze vrij snel anders piepen want een internationale campagne, dat is pas een ware PR nachtmerrie.

 3. Zonder dank en heb ze gelijk zelf even getekend ook.
  Ik hoop dat het verder gaat dan enkel berispen (waar VUB zich mijns inziens enkel belachelijk mee maakt) … excuses van de man in kwestie (zeker na het vernemen van eerdere uitlatingen van dit individu) zijn iets te laat.
  succes !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s