Open brief aan de VUB – neem uw verantwoordelijkheid

willemelias

Update: teken de petitie voor het ontslag van Willem Elias!

Tijdens hun leven krijgt 40% van de Belgische vrouwen te maken met seksueel geweld. Bij deze harde realiteit staan we veel te weinig stil.

Het is al moeilijk genoeg als slachtoffer om klacht in te dienen – daarna komen de beschuldigingen en de verwijten. Het is nooit goed. “Ze kende de dader, ze ging ermee op stap, ze droeg iets verkeerd, ze diende te laat of te vroeg klacht in”, het is altijd iets. De schuld is echter nooit die van het slachtoffer, wel die van de dader. Door die beschuldigingen durven veel vrouwen geen klacht meer indienen. De veroordelingsgraad bij seksueel geweld in België is maar 3% – 97% van de daders komen ermee weg.

Op zijn minst moeten we dan voorkomen dat er nog minder vrouwen klacht durven indienen. Dat er op sociale media rare types rondlopen weten we wel. Met een verkrachtingszaak waarbij een bekende man gemoeid is, is het moeilijk overal de rede te vinden, dat ondervinden vrouwen elke keer opnieuw. Maar dat de Vrije Universiteit Brussel zelf, bij monde van decaan Willem Elias, dergelijke uitspraken doet is onaanvaardbaar.

Zich distantiëren van dergelijke uitspraken is maar een flauwe manier om hiermee om te gaan. Neem dit voorval serieus. Neem geweld op vrouwen serieus. Uw universiteit is een belangrijke factor in onze samenleving en heeft een verantwoordelijkheid te nemen als gaat over de omgang met seksueel geweld.

Momenteel ben ik beschaamd ooit werknemer te zijn geweest bij de Vrije Universiteit Brussel. Ik verwacht anders van dit bastion van de rede. Iets anders dan dit wolvengehuil en het gooien van slachtoffers op de brandstapel bij de Verering Van Grote Mannen. We zouden cynisch kunnen opmerken dat het vermoeden van onschuld niet meer voor de slachtoffers lijkt te gelden, maar ik heb nog hoop voor onze samenleving.

Neem uw verantwoordelijkheid. Noch racisme, noch seksisme zijn aanvaardbaar voor een decaan van de Vrije Universiteit. Wij eisen hierbij het ontslag van decaan Willem Elias.

Evie Embrechts

feministe & voormalig ontwikkelares e-learning systeem Poincarré

Pas deze brief gerust aan en email zelf ook naar de Vrije Universiteit Brussel!

Update: teken de petitie voor het ontslag van Willem Elias!

10 gedachten over “Open brief aan de VUB – neem uw verantwoordelijkheid”

 1. Hey!

  Ik wou ook reageren op dit walgelijke bericht van de heer Willem Elias, maar was te woedend om dingen neer te typen. Daarom dat ik het maar gefilmd heb. Als je wil mag je dit doorgeven en verspreiden 🙂

 2. Dank je Ashley ! Dank je tikara ! Dank je Evie !

  Ik zou willen dat we op de een of andere manier onze steun aan het slachtoffer en aan alle andere slachtoffers zouden kunnen uiten.
  Bijvoorbeeld op de dag van ‘zijn’ begrafenis.

  Bij alle argumenten die ze gebruiken om aan te tonen dat daders niet schuldig zijn moeten we nu ook bijschrijven dat ze onschuldig zijn als ze het slachtoffer met chauffeur hebben laten thuisbrengen.

 3. “Ik zou willen dat we op de een of andere manier onze steun aan het slachtoffer en aan alle andere slachtoffers zouden kunnen uiten.
  Bijvoorbeeld op de dag van ‘zijn’ begrafenis.”

  Ja, misschien kunnen we wel iets vinden? Online kunnen we hier gerust iets doen, en op Facebook en twitter enzo?

  1. Hey!

   Ik zou niets doen op de dag van de begrafenis van Stevaert. Dat zou onrespectvol zijn. Wel zou ik iets doen in trant van een sit-in na de paasvakantie in de faculteit psychologie aan de VUB wanneer blijkt dat de VUB dhr Elias nog altijd niet heeft ontslaan. Blijkbaar volgens sommige studentes is ie ook tijdens de les seksistisch… we kunnen proberen zoveel mogelijk studenten te bereiken om op die dag een sit-in te doen met banner “stop victim-blaming”.

   1. Ik zou niets doen op de dag van de begrafenis van Stevaert. Dat zou onrespectvol zijn.

    Ik ging ervan uit dat deze vrouw juist op die dag onze steun nodig heeft.
    Maar natuurlijk niet op de begrafenis zelf. Wel via facebook enzo.

    o.k. we zetten “de relatie niet direct stopzetten” mee op de lange lijst. Waaronder ook alle getrouwde vrouwen vallen die ondanks fysiek en/of geestelijk geweld niet direct tot een scheiding overgaan. Want……als je zo lang kunt wachten dan zal je er wel niet erg onder geleden hebben. Heb zonet nog de opmerking gehoord dat het wel raar is dat de vrouw van Stevaert nog bij hem is, want die zal toch zeker niet van armoede bij hem moeten blijven.

   2. Hoh. Het is alsinds mijn bedoeling niet om de familie te kwetsen tijdens een begrafenis. En ik denk dat de actie die ik voorstel meer effect zou hebben. Ik zal het wel niet alleen kunnen organiseren ofzo gezien ik daar nog geen ervaring mee heb. Maar Evie: jij hebt nog contacten in de VUB? Anders zou dat handig zijn om die nu aan te spreken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s