Interview met Setti over aseksualiteit en feminisme

Evie: Toen ik wat aan het lezen was over aseksualiteit viel me vooral op dat er niet echt een perfecte definitie van te geven is. Toen bedacht ik dat dat zoiets zou zijn als proberen lesbiënnes te definiëren, ook heel moeilijk om dat voor iedereen goed te doen. Het enige gemeenschappelijke aan alle aseksuele personen lijkt het niet voelen van seksueel verlangen te zijn. Verder zijn er heel veel verschillen in wel of niet romantische relaties willen en dergelijke. Ben je t daar mee eens, wat denk jij?

Setti: Ja maar je moet daar dan ook weer mee oppassen. Er zijn ook demi-seksuelen bijvoorbeeld, die hebben dan een sterke emotionele band nodig om seksuele aantrekking te voelen – dus die zitten zowat in het midden. Gray-A is de koepelterm en er zijn verschillende termen nog voor diegene die niet totaal seksueel of aseksueel zijn.

Evie: Als feministe denk ik vaak na over seksualiteit, maar ik vraag me af hoe dat dan zit met “niet-aseksuele” personen, zoals je zegt “die hebben dan een sterke emotionele band nodig om seksuele aantrekking te voelen” – zou dat niet voor de meeste mensen het geval zijn?

Setti: Ja, dat kan maar ik bedoel dat zij meestal aseksueel zijn en seksuele mensen meestal seksueel. Ik weet niet of we echt mensen zo kunnen onderverdelen in hokjes, iedereen voelt iets anders, het zijn termen om u te helpen.

Evie: En zoals vrijen of knuffelen enzo, zie je dat als iets apart, ligt het ergens op een continuüm of is het iets heel anders?

Setti: Ik zie alles apart; ik als aseksueel heb misschien veel knuffels en kusjes nodig en een andere niet. Het knuffelen en kussen is iets anders dan seks, en het zal voor mij niet leiden naar seks. Dat is hoe ik mij emotioneel, sensueel uit, seks past er niet in. Ook romantiek is niet gelijk aan seks..maar kan dat waarschijnlijk wel zijn voor anderen.

Evie: Heb je zelf al vaak negatieve of heel-erg-onbegrijpende opmerkingen gekregen daarover?

Setti: Ja, maar weinig mensen doen er heel fel over. De meesten zeggen: dat komt nog wel, heb je je hormonen laten checken?, je hebt de ware misschien nog niet ontmoet, enz. Het is onwetendheid. Maar vaak ook persoonlijke vragen eigenlijk, ik vind dat niet altijd zo leuk. Vragen zoals “ben je misschien aangerand geweest als kind?” Wie vraagt nu zoiets?!

Evie: Het is ook een geloof dat er “iets mis is” met aseksuele personen… en ja inderdaad, mensen stellen soms echt groffe intieme vragen he?

Setti: Ja, ze willen echt dat ik in hun denkkader pas. Ik moet of hetero of homo zijn en desnoods bi – maar niet overdrijven dan hé! (lacht)

(enkele mopjes later…)

Evie: Veel feministes vinden dat er tegenwoordig een hyperseksualisering is , of een pornocultuur, waarbij als een centraal element eigenlijk geldt dat mannen “altijd zin moeten hebben”. Vrouwenbladen geven dan tips voor hoe je one-night stands moet doen, hoe je zin moet maken als je man wil en jij niet… problematisch sowieso, maakt zo’n hyperseksualisering het ook moeilijk voor aseksuele personen denk je?

Setti: Ik maak die link niet zo graag, want vind dat een te simpele uitleg. alsof wij dan een tegencultuur vormen om “speciaal” te zijn. Ik kan naar Sex & The City kijken en naar al die muziekclips met naakte vrouwen, maar dat wil niet zeggen dat ik ermee akkoord ga, als feministe dan. Dat staat denk ik los van mijn aseksualiteit, want met een aseksuele vriend van mij maken wij de ergste seksuele moppen. (lacht)

Evie: t is maar: in een cultuur waarin het moeilijk is om nee te zeggen is “permanent nee zeggen” al helemaal niet aanvaard, misschien…

Setti: Het is alleen moeilijk als je met mensen omga die je wil daten, in mijn geval dan. Want die willen wel seks op den duur. Maar ik denk inderdaad dat het voor seksuele mensen ook niet allemaal zo simpel meer is.

Evie: Dan moet je ergens wel een “moeilijk gesprek” hebben? vertel je dan eerder snel dat je dat niet ziet zitten of wacht je daarmee tot je de persoon beter kent…

Setti: Ik zeg dat meestal meteen of na een paar keer te hebben gesproken, ik wil niet dat de andere persoon voelt dat ik met zijn voeten speel. Ik wil niemand valse hoop geven, al zien sommigen het als een uitdaging, of ze willen mij overtuigen dat ik zo niet ben.

Evie: En zijn er veel relaties tussen aseksuele en seksuele mensen? Gaat dat lang goed?

Setti: Ik ken er geen persoonlijk, maar denk dat je dan als seksuele persoon best met een aseksuele samen gaat die seks wil hebben met u of u laat vreemdgaan. Of als je een hele lage libido hebt of het wil opgeven voor hem/haar is dat ook een oplossing. We zijn met 7 miljard hé.

Evie: Hmmm en zelfbevrediging helpt misschien ook, een vriendin van me zei onlangs nog dat we dat meer moesten promoten 🙂

Setti: Idd, wie heeft nu iemand anders nodig? (lacht)

Evie: En als iemand je wil overtuigen, het als een uitdaging ziet, dat loopt niet goed neem ik aan? Ze respecteren je dan niet als wie je bent?

Setti: Neen, ik wil niemand veranderen dus apprecieer het ook als ze dat bij mij niet willen doen. Ik zeg niet dat ik celibaat ben, of dat ik tenminste 3 dates wil wachten. Ze moeten beter luisteren!

Evie: En hoe ben je eigenlijk tot feminisme gekomen, heeft dat te maken met aseksualiteit of je tijd in lesbische milieus of gewoon nadenken over vanalles… ?

Setti: Mijn moeder was en is nog feministe, ze wou haar bh’s (met onderbeugel) niet meer aandoen en alleen maar “baggy” kleding dragen i.p.v. wat meisjes/vrouwen toen moesten dragen. Mischien heb ik het van haar of heb ik gewoon genoeg persoonlijk meegemaakt om mij te willen verzetten.

Evie: Zijn er belgische organisaties die rond aseksualiteit werken?

Setti: Niet dat ik weet, nee. Ik had zelfs gemaild naar holebi-groepen (waarom zit er geen trans in die term trouwens?) om die documentaire (A)sexual te tonen en geen enkel antwoord. In Nederland werd die wel getoond. Maar Belgie is achter op alles, haha. Niks nieuw, ze zouden er op school moeten over praten.

Evie: Ja, in Belgie hebben ze nu net de “t” toegevoegd bij de holebifederatie, die nu hernoemd is naar Cavaria. Nu is het holebi en transgender werking. Er is veel discussie over geweest of dat wel goed kan werken, maar ze lijken er echt wel veel aandacht aan te besteden.

Setti: Ik zag op de site van Sensoa wel iets over aseksualiteit – ik was wel verbaasd. En soms staat er iets in tijdschriften, maar dan maken ze meestal fouten. Zoals Goedele of roddelbladen.

Evie: Leuk om te horen, maar jammer van de fouten. En bleh, Goedele…

Nog iets over die organisaties: wereldwijd zie we dat er steeds meer letters toegeviegd worden aan de “holebi” werking en organisaties en concepten, we zijn van LGB naar LGBT gegaan en nu zitten we tegenwoordig aan LGBTTIQQU of iets dergelijks. Is er een soort drive ergens in vs of wereldwijd om de A ook in die letterreeks te zetten of zoiets?

Setti: Ik denk dat een deel zich als queer beschrijft en een ander deel wil er niks mee te maken hebben en sommige holebi-groepen zijn tegen aseksuelen. Dusja, altijd problemen… Want ja, als ik homoromantische aseksueel ben…hoor ik er dan bij? Ik wandel hand in hand met een meisje, dan denken ze toch dat ik lesbisch ben.

Evie: En die kleurencodes van jullie vlag, was het paars en wit, zit daar een betekenis achter?

Setti: Zwart is voor aseksuele mensen, grijs is voor demi-seksuele mensen (tussen aseksueel en seksueel, ervaren geen primaire seksuele aantrekking), wit is voor seksuele mensen en paars is voor de gemeenschap er rond/de aseksuele gemeenschap. So, something for everybody! Zie, wij zijn niet zo stom. (lacht) Maar er is zeker ook drama in die gemeenschap – bijvoorbeeld online op AVEN en Tumblr.

Evie: En je hebt al een tekst geschreven voor Tijdschrift Lover, een Q & A in Nederland gedaan, nog verdere plannen? Wil je ooit een ‘misadventures of an awkward romantic asexual brown girl’ doen?

Setti: Nee, niet direct plannen die met aseksualiteit te maken hebben. Het was in het begin leuk om dat ontdekken en mee te delen aan mensen, maar na een tijdje gaat die nood weg

Nu maakt het gewoon deel uit van mij, zonder dat het iets nieuws is.

Evie: Een leuk rustgevend stadium?

Setti: Idd, waar ik ook weet hoe en wat te antwoorden. Ik weet nu ook wat te verwachten en ik ben zeker van wie ik ben en wat ik voel. Maar acceptatie gaat niet snel. Al die dingen zijn al zo oud, maar mensen gaan mentaal zeer traag vooruit. Technologie juist niet, wat gemaakt is door mensen.

Setti gaat misschien spreken over aseksualiteit in Utrecht in oktober, de Get a Room avond waar ook de docu (A)sexuality getoond zal worden. Ze werd ook gefilmd voor ‘Tellement Vrai’, een TV programma in Frankrijk op NRJ12 – daar kwamen zeer hevige aanvallende reacties op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s